2015. október 31., szombat

How to Play Go Fish






Egy jó kis kártyajáték a hűvösebb napokra, ami nem is igényel túl nagy befektetést, hiszen csak egy csomag franciakártyára van hozzá szükségünk.


Mit fejleszt?


  • logikus gondolkodás
  • problémamegoldó képesség
  • figyelem 
  • koncentráció
  • emlékezet
  • vizuális észlelés 





Játékszabály



A "Go Fish" egy egyszerű kártyajáték. Általában 2-5 játékos játssza, de mindemellett maximum 10 játékos is játszhatja.

5 kártyát osztanak az 52 kártyás pakliból minden játékosnak (tehát ez valószínűleg franciakártya Jolly-k nélkül), ha több mint négyen játsszák. Ha 4 vagy kevesebb játékos játssza, akkor 7 kártyát osztanak mindenkinek. A visszamaradó kártyák meg vannak osztva a játékosok között, és rendszerint egy rendezetlen kupac formájában vannak szétterítve. Ezt a kupacot nevezzük "óceán"-nak vagy "tó"-nak. 

Az a játékos, akin éppen a sor van, kér bizonyos értékű lapot a másik játékostól. Mondjuk Niki kérdezi: "Géza, vannak hármasaid?". Nikinek birtokolnia kell legalább egy olyan lapot, amit kért. Gézának át kell nyújtania minden ilyen értékű lapot Nikinek, ha van nála. Ha nincs, akkor Géza azt mondja Nikinek, hogy: "Go Fish", Niki húz egy kártyát a "tóból" (ez a középen lévő lefordított kártyakupac), és a saját kezébe veszi. Most a következő játékoson a sor - kivéve, ha Niki pont olyan lapot húzott, amilyet kért előzőleg. Ez utóbbi esetben Niki jön. Bármikor, amikor egy játékosnak összejön 4 ugyanolyan értékű lap, akkor az a 4 lap egy "könyv"-et alkot, és ezeket a lapokat felfordítva a játékos elé kell kirakni.

A következő körben mindig az adott (a körét éppen befejező) játékostól balra levő játékos következik. A játék akkor ér véget, amikor minden "könyv" fel van fordítva. Az a játékos nyer, aki a legtöbb "könyvet" gyűjtötte össze.


Vidám közös perceket! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése