2015. október 21., szerda

Örömteli, játékos tanulás Makka Pakkával, Iggle Piggle-vel, Upsy Daisy-vel

Mesével is lehet célzottan fejleszteni a Piciket? 



Az "In the night garden" azaz "Szép álmokat, gyerekek!" című sorozatot látva úgy tűnik, hogy igen. A legtöbb babát, totyogót rendkívüli módon magával ragadja ez a mesesorozat, mosolyt csal az arcocskájukra, teljességgel lenyűgözi őket. A kisfiam sem kivétel ez alól.
Kíváncsivá tett, hogy miben rejlik a mese varázsa. A mese legeleje keserédes, szomorkás hangulatot áraszt. Mintha azt mutatná, hogy az elalvással egy kicsit mintha elmúlnánk és áthajóznánk a Mennyország virágokkal borított tisztására. Átvezetésképpen hatalmas fehér virágok jelennek meg, amik feledtetik velünk a bizonytalan, melankolikus hangulatot.
A részeket tanulmányozva a precíz kimunkáltság, a pedagógiai hozzáértés szinte azonnal szembeötlik:

  • A figurák ruhája tökéletesen harmonizál a dekorációval. Tanítja a színeket. 
  • Észrevétlenül alapozza meg a jövőbeni matematikai készségeket, a matematika tanulásához szükséges készségeket a 2-es, 3-as, 4-es, 5-ös, 10-es számkörben. Számlálni tanít 5-ig, 10-ig. 5: Tombliboos haja, 10: Pontipinék, Wottingerék. Sorrendiséget szemlélteti.
  •  Csoportokba rendez különböző dolgokat: pomponok, madarak (Tittiferek), úgy ahogyan az a gyakorlólapokon, tankönyvekben és munkafüzetekben is szerepel majd az óvodában, iskolában. Játékosan megismerkednek ezzel a látvánnyal, így majd ismerősként fognak tekinteni rá a későbbiekben és talán nem fognak idegenkedni tőle. 
  • Figyel a hanghatások fontosságára: pl. kerepelés, madárhangok. Mivel a picik szeretik a különböző hanghatásokat, zajokat. 
  •  Felvillant néhány irányjelölő kifejezést: fel, le, jobbra, balra, körbe. 
  • Közös játékra buzdít a szülőkkel pl. kukucsjáték. Alakítja a szokásokat: szivacs, szappan, fogmosás, rendrakás. 
  • Az érzelmi intelligenciáról sem feledkezik meg. 
  • Az „Esti mese” pedig az adott rész összefoglalása. Események sorrendisége, ok-okozat, emlékezet, szókincs. A videókat meg lehet állítani és közben meg lehet számlálni a dolgokat. 
Összességében tálcán kínálja az otthoni játékos tanulás, fejlesztés lehetőségét. Játékosan és nagyon tudatosan felépítve, megtervezve tanít. Messzemenően figyelembe veszi az adott életkor, az 1-4 éves kicsik, sajátosságait. Pontosan szem előtt tartva azt, hogy a minimális gyakorlás unalmas, a maximális megerőltetés pedig fáradtsághoz, kimerüléshez vezet. Csupán a helyesen megválasztott optimális gyakorlás eredményez megfelelő fejlesztő hatást. Egyszer biztosan érdemes kipróbálni! :)

Ha tetszett vagy hasznosnak találtad, oszd meg! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése